Examens vakkennis mbo

Examens vakkennis mbo

Bent u als particuliere opleider in het mbo op zoek naar actuele en betrouwbare kennisexamens voor online afname? Gebruik dan goede en betrouwbare examens van ECABO. ECABO heeft voor de sectoren Financieel, Secretarieel en Commercieel kennisexamens voor online afname beschikbaar die u naar eigen inzicht kunt inpassen in uw examenprogramma.

Meerwaarde examens

De inhoud van de examens sluit aan bij het kwalificatiedossier én beantwoordt aan de vraag vanuit het bedrijfsleven. Experts uit het beroepenveld zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en vaststelling van onze examens. De kennisexamens zijn gestandaardiseerd, efficiënt in te zetten en het ontwikkelproces is volgens de examenstandaarden ingericht.

Kennistest op beroepsniveau

De examens borgen de vereiste vakkennis voor elk mbo-beroep en zijn bedoeld voor afstudeerders en werkenden. Het gaat om de beroepen in de volgende sectoren:

 • Financieel
 • Secretarieel
 • Commercieel

Voordelen online examenafname

De afname en beoordeling zijn gebaseerd op jarenlange ervaring met een bewezen methodiek voor online afname van examens. ECABO maakt daarbij gebruik van een zelf-evaluerend systeem dat de kwaliteit van afzonderlijke vragen meet, zodat elke examenkandidaat kan rekenen op een eerlijke meting.

De online examens bieden voor u als opleider veel voordelen:

 • Examens zijn eenvoudig en veilig online af te nemen
 • Examens worden automatisch nagekeken en geëvalueerd
 • De kandidaat kan direct zien welke vragen fout beantwoord zijn en wat het goede antwoord is (directe inzage)
 • Examens zijn actueel en betrouwbaar

Hoe gaat een online examen in zijn werk?

Voor het afnemen van een online examen doorloopt u de volgende stappen:

 1. U vraagt een examen aan via de aanmeldapplicatie
  • U bepaalt zelf de datum, tijdstip en plaats
  • U meldt de kandidaten aan
  • U ontvangt automatisch de inloggegevens van de kandidaten
 2. U organiseert het toezicht en neemt het examen af op de aangegeven datum, tijd en plaats
 3. De uitslag is direct na afname bekend en op te vragen

Iedere kandidaat krijgt een examen dat bestaat uit een unieke set vragen, gebaseerd op de toetsmatrijs. Het examen bevat verschillende typen vragen waardoor de kandidaten een gevarieerd examen krijgen.

Overzicht examens

In onderstaande tabel is per sector het aanbod met examens en de bijbehorende toetstermen te downloaden. Er is ook een totaal overzicht (pdf) van alle beschikbare examens. 

Sector

Overzicht toetsmatrijzen

Commerciële beroepen Overzicht Commerciële beroepen
Financieel-administratieve beroepen Overzicht Financieel-administratieve beroepen
Secretariële beroepen  Overzicht Secretariële beroepen

Aanmeldmodule examens

Via het online aanmeldsysteem kunt u examens aanvragen voor uw kandidaten. Nadat u een overeenkomst heeft afgesloten met ECABO ontvangt u de inloggegevens, zodat u ieder beschikbaar examen aan kunt vragen.

Systeemvereisten

Om de online examens af te kunnen nemen moet u rekening houden met enkele eisen aan de computers en het computernetwerk dat u wilt gebruiken voor de examenafname. Hier vindt u de systeemvereisten (pdf). Deze gelden ook voor onderstaande voorbeeldvragen, met uitzondering van de voorbeeldvragen Algemeen.

Voorbeeldvragen

Om een indruk te geven van de verschillende vraagtypen in onze online examens zijn de volgende voorbeeldvragen beschikbaar:

Voor onderstaande proefexamens gelden de verhoogde beveiligingseisen voor examenafname (zie de boven genoemde systeemvereisten):