Kampioenschappen in Finland - Updates

De winnaars van Skills Masters hebben er inmiddels twee dagen op zitten van de openbare nationale kampioenschappen in Finland. Deze zijn van 24 t/m 26 april. Ruim 500 leerlingen uit verschillende landen doen hier aan mee.

Tijdens de officiële opening legden een aantal kandidaten de eed, af zoals dat ook gebeurt tijdens Euroskills en Worldskills. Tamara van Veen deed dit in het Engels, namens alle internationale kandidaten.

Een update van de deelnemers

Voortgang

De deelnemers hebben er inmiddels twee dagen op zitten. De resultaten zijn wisselend. Lastig is dat de software in Finstil is geïnstalleerd en dat de opdrachten slecht zijn vertaald van het Fins naar het Engels.

Vooral Tamara van Veen (softwareapplicaties - Officepakketen, ECDL) heeft hier in de wedstrijd met betrekking tot het ICT gebruik veel hinder van, waardoor ze een na laatste staat. Ook heeft zij veel ECDL opdrachten. Helaas heeft ze op school nog niet alle onderdelen gehad.

Niels Nissen (ICT infrastructuur/netwerk/security) had het de eerste dag lastig omdat hij niet zo goed thuis is in Linux. Op de tweede dag, die vooral in het teken stond van Microsoft, stond Niels zijn mannetje en wist hij 3 plaatsen te klimmen.

Met Tom Droste (webdesign/applicatieontwikkeling) gaat het beter. Na de eerste dag stond hij derde. Een plek die hij op de tweede dag vast wist te houden. Slechts 7 punten achter de nummer 1.

Al met al is het een prachtige ervaring waar de kandidaten in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen.

Meest uiteenlopende beroepen

Wat opvalt is dat hier de meest uiteenlopende beroepen in wedstrijdvorm aanwezig zijn. Van hondentrimmer, het laden en lossen van boomstammen en laboratoriumtechniek tot etaleur.

Nieuwe nationale wedstrijd?

Op 26 april heeft ECABO een meeting met Microsoft en misschien Nokia om de strategie te bespreken om een nationale wedstrijd rondom App development en Software applications (gebruik van office softwarepakketten)gepositioneerd te krijgen op EuroSkills 2014. Hier is appontwikkeling slechts een onderdeel van de wedstrijd. Microsoft was erg enthousiast vanwege het feit dat ECABO een concept heeft liggen voor een complete wedstrijd van twee en halve dag waar het alleen om app ontwikkeling gaat.

 Zie ook: Winnaars Skills naar Finland