Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA)

AKA

De AKA-leerling
De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent, kortweg AKA, is een opleiding voor een specifieke groep jongeren. De opleiding AKA geeft jongeren een nieuwe kans om zich voor te bereiden op een plek op de arbeidsmarkt. Het gaat om jongeren die tot nu toe weinig succesvol zijn geweest op school en nog geen mbo-diploma hebben gehaald waarmee ze aan het werk kunnen. De AKA-leerlingen leren meestal het best en het liefst door doen. Vandaar dat de stage, beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, een zeer belangrijk onderdeel is van hun opleiding.

De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA)
Bij andere (assistent)opleidingen van het mbo worden leerlingen opgeleid voor een
beroep in een bepaalde branche of sector. AKA is, net als de andere assistent-opleidingen, een opleiding op niveau 1 van het mbo. Het gaat dus om eenvoudig werk. De AKAopleiding is echter breed opgezet, omdat het leren functioneren binnen een arbeidsorganisatie het belangrijkste doel is.
Daarnaast is het de bedoeling dat de leerling ervaring opdoet met het werk binnen een bepaalde sector. Dat kan binnen één van de – brede – uitstroomrichtingen techniek, voedsel/leefomgeving, zorg/welzijn of economie/handel. De leerling die bij uw bedrijf binnenkomt met het Werkboek AKA Praktijk van ECABO heeft gekozen voor de uitstroom economie/handel.

Online bladerbaar

Directe downloads (pdf)